Za izdelavo potrebujete:
- 500 g ostre moke
- 10 žličk mleka
- žličko sladkorja
- zavitek kvasa (42g)
- eno jajce
- zavitek masla (240g)
- marmelado (po možnosti domačo)
- sladkor v prahu
V šalčko damo 10 žlic mleka, žličko sladkorja in kvas. Z vilico kvas v mleko vmešamo in raztopimo. Nato postavimo dobljeno zmes na toplo za približno 15- 20 min, da kvas vzhaja. Kvas je dovolj vzhajal, ko "kipne" čez šalčko, oziroma ko se napihne.
Nato zahtehtamo 500 g moke ter vanjo naredimo jamico.
V jamico ubijemo jajce, dodamo vzhajan kvas in narezano maslo - da se lažje raztopi med prsti. Nato zmes pregnetemo v testo. Testo lahko gnetemo v posodi, lažje pa je da ko se sestavine sprimejo delo nadaljujemo na z moko posipani delovni površini. Ko dobimo gladko testo, ga zaradi lažjega dela razdelimo na dve polovici.
Prvo polovico nato razvaljamo za noževo konico debelo.
V razvaljano testo z kozarcem ali okroglim modelčkom izrežemo krogce. Ostanke testa ponovno pregnetemo, razvaljamo in porabimo.
V izrezane in pripravljene krogce testa na sredino damo pol žličke marmelade.
Krogce prepognemo ter z vilico "zakrpamo" po robu.
Če nam pomagajo mlajši lahko rob zaključijo tudi s prstki.
Piškote naložimo na pekač z peki papirjem ter jih pečemo 20 - 25 min pri 180 stopinjah celzija.
Tople zložimo v posodo ter jih posipamo z sladkorjem v prahu.
Pa veselo peko vam želim!
P.S. Tuki Kokiju so všeč taškice :)
Ana
Ni komentarjev :
Objavite komentar