Recept je pisan za 4 zelo lačne oziroma 5 malo manj lačnih. Priprava takega kosila pa vam bo vzela približno slabi dve uri (všteto je tudi pečenje).
Sestavine za domače testo:
• 400g gladke bele moke
• 4 jajca
• ščepec soli
Priprava testa:
Moko presejemo na delovni pult in vanjo naredimo jamico.
Posebej zmešamo jajca in sol.
Nato pa vse skupaj vlijemo v jamico in gnetemo.
Na začetku le s prsti od sredine jamice proti zunanjosti, ko vmesimo vso moko v jajca, pa mesimo z obema rokama cca 10 min, da dobimo gladko homogeno testo.
Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in postimo počivati vsaj pol ure, v tem času pa lahko pripravimo omako.
Sestavine za polnjenje:
• 400g mešanega mletega mesa
• 0,5l paradižnikove mezge (sama uporabim domačo)
• 1dl vode
• 1 veliko čebulo
• 300g sira (edamec)
• 3 žlice oljčnega olja
• malo pekoče paprike
• sol
• poper
• sladka paprika v prahu
• baziliko
• origano
• muškatni orešček
Priprava omake:
Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na oljčnem olju, da postekleni.
Dodamo meso in pražimo na srednjem ognju ter s kuhalnico drobimo koščke mesa, ki se držijo skupaj.
Po 5 min praženja mesu in čebuli dodamo sladko papriko, sol, poper, pekočo papriko in muškatni orešček (malo, ker ima močen okus). Pražimo še kakšno minutko in dodamo paradižnikovo mezgo in vodo.
Pustimo, da zavre in kuhamo še 10 minut. Na koncu poskusimo in po potrebi dosolimo ali sladkamo, če je mezga preveč kisla. Po končanem kuhanju pa dodamo še baziliko in origano ter pomešamo, da izrazita pravi okus.
Posebej naribamo sir, ki ga bomo uporabili pri sestavljanju lazanje.
Zlaganje lazanje:
V primeru, da imamo domače testo, hlebček razdelimo na tri dele.
Vsakega posebej razvaljamo čim bolj na tanko (valjamo vedno v smeri stran od sebe in testo vmes obračamo za 90). Iz razvaljanega testa izrežemo kos v obliki in velikosti našega pekača.
Kos testa položimo na dno namaščenega pekača.
Nato na testo polijemo toliko omake da prekrije celotno površino in potresemo s ščepcem naribanega sira.
Potem zopet sledi plast testa in nato plast omake in sira. To ponavljamo dokler nam ne zmanjka omake in testa. Zadnja plast se konča z omako in več sira, da dobimo dobro hrustljavo zapečeno lazanjo.
Tako pripravljeno pečemo 30 min pri 180 C. Ko jo vzamemo iz pečice počakamo še cca 5 min preden jo razrežemo (da se lepše reže).
Če delamo s kupljenim testom pa je vse enako kot pri postopku zgoraj, le da namesto domačega testa polagamo lističe suhega kupljenega testa. V tem primeru sama med peko večkrat preverim, če je v pekaču zadostna količina tekočine. Če ni dolijem malo vode kar po vrhu, drugače bi bila lazanja preveč suha.
Pečeno lazanjo lahko potresemo še z naribanim parmezanom in tako dobimo pravo italijansko kosilo.
Pa dober tek!
Eva
Ni komentarjev :
Objavite komentar