četrtek, 20. november 2014

Domači jogurt


Vse več ljudi posega po domačem in naravnem. Predvsem po hrani za katero lahko z gotovostjo trdimo, da je neoporečna. Sama zaužijem kar veliko mleka in mlečnih izdelkov, zato me je ob branju sestavin pri jogurtih, kar malo streslo. Predvsem sadni, ki vsebujejo za moja merila, preveč umetnih dodatkov in sladkorja. Torej, zakaj si jogurta ne bi pripravili doma?

Sestavine in pripomočki:
1l nehomogeniziranega mleka (najboljši je domač)
lonček navadnega, čvrstega jogurta s 3,2% mlečne maščobe
kozico za gretje mleka
kuhinjski termometer
6 steklenih kozarčkov (za približno 2dl tekočine)
zajemalko
metlico za mešanje


Priprava:
Kozico splaknemo pod hladno vodo, da se nam mleko med kuhanjem ne prime. Nato vanjo vlijemo mleko. V primeru, da uporabljamo domače mleko, ga segrejemo do vretja in ga na tej temperaturi vzdržujemo še 5 minut. Po tem pa pustimo, da se ohladi na 50°C. Če imamo kupljeno (torej že temperaturno obdelano mleko), ga le segrejemo na 50°C. 


Tako ohlajenemu oziroma segretemu mleku z metlico vmešamo navaden jogurt. 
Dobljeno zmes nato z zajemalko razporedimo v steklene kozarčke.

 Te pa za 24h postavimo v vnaprej pripravljeno pečico. To pomeni, da jo predhodno segrejemo na 50°C in ugasnemo.

Po 24 urah kozarčke z jogurtom prestavimo v hladilnik, kjer bodo pripravljeni za uživanje vsaj še 4 dni.
Namig:
Če so vam ljubši sadni jogurti, po končani pripravi, navadnemu dodajte 3 čajne žličke najljubše marmelade.
Želim vam obilo užitkov ob pripravi domačega jogurta in dober tek ;).

Eva


Ni komentarjev :

Objavite komentar